NIE Nummer i Spanien - Vad som behövs och hur man ansöker (2024)

Hem / Europa / Spanien / NIE Nummer i Spanien – Vad som behövs och hur man ansöker

Alla utländska personer som har någon form av ekonomisk eller juridisk aktivitet i Spanien behöver ansöka om ett NIE nummer. Detta kan exempelvis vara ifall man ska jobba, starta företag eller köpa en fastighet.

Om du läser detta inlägg, så har du förmodligen bestämt dig eller funderat på något av följande: Att flytta till Spanien, jobba i Spanien, köpt eller ska köpa lägenhet/hus i Spanien, starta företag, alternativt göra något annat där man behöver ett spanskt identitentsnummer.

Här är en lättläst guide för dig som ska skaffa NIE Nummer i Spanien, som innehåller allt du behöver veta om själva numret och hur själva ansökan går till samt vilka dokument som behövs.

Vad är NIE nummer?

Ett NIE nummer är ett identitetsnummer för utländska personer i Spanien. Detta är det nummer som man behöver för att öppna bankkonto, internetabonnemang eller liknande som kräver en spansk ID-handling.

NIE är en förkortning av ”número de identidad de extranjero” som direktöversatt betyder identifieringsnummer för utländska. Man kan förklara det som ett spanskt personnummer för icke-spanjorer.

Hur ansöker man om NIE nummer?

Steg 1 – Boka en tid hos Policia Nacional

Detta gör man via den officiella hemsidan (https://sede.administracionespublicas.gob.es/icpplus/index.html). Sidan är endast på spanska, men om du använder Google translate i webbläsaren så går det att förstå det mesta. Nedan kan du se hur man bokar en tid:

  • Välj din provins där det står Provincias Dispoinbles (Seleccionar …), exempelvis Málaga eller Alicante. Klicka på sedan på Aceptar.
  • Bläddra i listan bredvid Trámites Cuerpo Nacional de Policia. Där ska du välja POLICIA-CERTIFICADOS Y ASIGNACION NIE. Klicka sedan på Aceptar.
  • Därefter kommer det fram en sida där det står INTERNET CITA PREVIA tillsammans med information om vilka dokument som behövs vid ansökan på polisstationen. Klicka på ”Entrar” när du läst igenom informationen.
  • Efter att man klickat på Entrar, så kommer nästa sida upp där det ser ut som på bilden nedan. Här ska du välja Pasaporte eftersom att du inte har något spanskt NIE nummer ännu. Och D.N.I är spanskt ID.
  • Fyll i uppgifterna och klicka sedan på Aceptar (Nombre = Namn, Appelidos = Efternamn)
  • På nästa sida får du välja vilket kontor och tidpunkt.

NIE Nummer i Spanien - Vad som behövs och hur man ansöker (1)

Steg 2 – Fyll i formulären EX-15 och Modelo 790

Dessa formulär är obligatoriska att fylla i. EX-15 är själva ansökningsformuläret där man fyller i sina uppgifter samt varför man behöver ett spanskt identitetsnummer för utländska. Modelo 790 är ett formulär som man fyller i för att kunna betala avgiften till Polisen.

Detta tar man med till en spansk bank och betalar summan i kontanter ifall man valt ”efectivo”. Banken vet precis vad de ska göra med dokumentet, så det är inget särskilt man behöver säga där så länge dokumentet är ifyllt, vilket görs online.

  • Formulär för NIE nummer: EX-15.
  • Formulär för att betala avgiften på banken: Modelo 790 (fylls i online och skrivs sedan ut).

Steg 3 – Dokument som behövs

Kort och gott kan man säga att du behöver ditt pass och ett dokument som styrker din anledning att skaffa NIE nummer. Exempelvis ett arbetskontrakt, köpekontrakt för bostad, alternativt att man ansökt om ett företagsnamn om man ska starta företag.

Som svensk medborgare är det sällan man behöver något annat än följande vid ansökan:

  • Pass (Original)
  • Utskriven fotokopia på ditt pass
  • Formuläret EX-15
  • Ifylld Modelo 790 som är stämplat hos banken efter betalning
  • Originaldokument som styrker din anledning om ansökan + kopia

Vanliga frågor och svar om Nie Nummer

Var ansöker man om det?

Hos närmsta Policia Nacional eller spanska konsulatet i Sverige. Om du ansöker på plats i Spanien rekommenderar jag dig att boka en tid så tidigt som möjligt. Kom till polisstationen i god tid och invänta att ditt nummer syns på skärmen, eller att ditt namn blir uppropat.

I vissa regioner är det fortfarande möjligt att gå till en polisstation utan att boka ett förbokat möte. Men detta blir allt mer sällsynt och de flesta polisstationer accepterar endast ärenden där man har bokat en CITA PREVIA via officiella länken – (https://sede.administracionespublicas.gob.es/icpplus/index.html).

Är det svårt att ansöka om NIE nummer?

Om man inte pratar spanska kan det vara något komplicerat att göra allt på egen hand eftersom att man inte skriver eller pratar på engelska. Som tur är finns det mängder av svenskar i Spanien, varav vissa arbetar som ”gestor”, revisor eller advokat, som kan hjälpa till med ansökan mot en avgift.

Billigast blir det förstås om man gör allt på egen hand eftersom man då endast behöver betala cirka 10.71 euro i skatteavgift för ansökan. De flesta förmedlare tar mellan 100-150 euro per person för att följa med och fylla i formulären.

För dig som vill ansöka hemifrån finns en guide längst ner i artikeln som berättar hur och vad som krävs. Om du inte har möjlighet till att ta dig till ett spanskt konsulat eller åka ner och göra det på plats, så finns det förmedlare som gör det mot en avgift.

Vem behöver ett spanskt NIE-nummer?

Alla utländska personer som inte innehar ett spanskt medborgarskap: som vill öppna bankkonto, skaffa abonnemang, köpa bil eller boende i Spanien eller på annat vis har ett finansiellt, juridiskt eller professionellt ärende i Spanien.

Medborgare i Europeiska Unionen, inklusive svenskar behöver ansöka om ett NIE nummer enligt lagen efter 3 månaders vistelse i Spanien.

Kan man ansöka om Nie nummer på svenska eller engelska?

Alla dokument för ansökan är på spanska. Däremot finns det olika mallar som är översatta till engelska, som du kan ha bredvid för att allt ska bli rätt ifyllt, om du inte har lärt dig spanska ännu. Men det är endast de spanska dokumenten som är giltiga för ansökan.

Även inne på Policia Nacional är det spanska som gäller. Som tur är behöver man inte säga särskilt mycket mer än hej ifall man har allting korrekt ifyllt, så dubbelkolla alltid att allt är korrekt innan du går dit.

Vad använder jag det till?

Man använder sitt NIE-nummer när man ska identifiera sig vid olika tillfällen, exempelvis när man registrerar sig för olika abonnemang och medlemskap, öppna bankkonto, köper fastighet och mycket mer.

Vad är det för skillnad på Nie nummer och Residencia?

Detta är en vanlig fråga som verkar skapa viss förvirring. Nie nummer är som sagt ett spanskt personnummer för utlänningar. Residencia är det man behöver ansöka om ifall man planerar att stanna i mer än 3 månader.

Residencia ger dig tillåtelse att stanna i Spanien i mer än de 90 dagar som EU-medlemmar automatiskt får stanna i landet. Det är också möjligt att ansöka om Residencia direkt om man flyttat till Spanien. Då får man sitt NIE nummer automatiskt ifall man inte redan har ett.

  • Spanskt NIE-nummer = Personnummer för utländska personer
  • Residencia = Uppehållstillstånd

Behöver man förnya sitt NIE-nummer?

Man har samma Nie-nummer hela livet, oavsett om du glömmer bort det eller flyttar ifrån Spanien. Däremot kan man behöva begära ut ett nytt papper om det gått mer än 3 månader sedan du fick det, eftersom att själva dokumentet har en giltighetstid på 3 månader.

Inga konstigheter egentligen, då samma sak gäller i Sverige om man behöver begära ut personregister. Vid vissa tillfällen kan man behöva visa upp originaldokumentet, men de flesta godkänner en fotokopia. Själva numret är dock inget man behöver förnya.

Hur lång tid tar det att ansöka om NIE nummer?

Det varierar, men snabbast går det på plats i Spanien. Gör man det via konsulat kan det dröja flera veckor innan man får det. Via förmedlare går det något snabbare, men allra fortast går det på plats.

Det kan ta så lite som två dagar, men också upp till 1-3 veckor om det finns mycket att göra. Oftast går det betydligt snabbare. Däremot behöver man besöka polisstationen två gånger, en gång vid ansökan och en gång när man ska hämta ut sitt nie nummer.

Ansökan om spanskt NIE nummer från Sverige

I Sverige kan du ansöka om Nie nummer på 3 olika platser.

  • SPANSKA AMBASSADEN i Stockholm
  • SPANIENS HONORÄRKONSULAT i Göteborg
  • SPANIENS HONORÄRKONSULAT i Lund

Det du behöver ta med dig är följande:

  • Pass i original
  • 1 kopia av ditt pass
  • Dokument som styrker varför du behöver ett NIE nummer
  • 1 ifyllt formulär ”EX 15” på SPANSKA. Formuläret kan fyllas i på dator och sedan skrivas ut.
  • 1 Formulär ”Modelo 790” ska tas med till ambassaden och kan fyllas i hemma eller på plats. Du kan ladda ner blanketten.

Mer läsning från Spanien

  • Spanska fraser för resan och nybörjare
  • Spansk mat – Traditionella maträtter
  • Räkna på Spanska – Siffror och räkneord
  • Spanska öar som alla borde besöka

Har du fler frågor om hur man gör att ansöka om Nie nummer i Spanien? Lämna en kommentar nedan eller skicka ett mail till mig med din fråga. Jag hjälper gärna till så gott jag kan!

NIE Nummer i Spanien - Vad som behövs och hur man ansöker (2024)
Top Articles
Craigslist Dating | Is It Still Really a Thing or Not?
Craigslist Dating Ads Are Back — They’re Just On Instagram Now
Bad Moms 123Movies
Buhl Park Summer Concert Series 2023 Schedule
Laura Loomer, far-right provocateur who spread 9/11 conspiracy theory, influencing Trump as he searches for a message | CNN Politics
Villarica Pawnshop Forex Rate
Renfield Showtimes Near Amc Kent Station 14
Non-Identity Functions
Td Share The Green Referral Credit
799: The Lives of Others - This American Life
Jobs Hiring Start Tomorrow
دانلود فیلم Toc Toc بدون سانسور
Optum Primary Care - Winter Park Aloma
Gasbuddy Costco Hawthorne
FREE Houses! All You Have to Do Is Move Them. - CIRCA Old Houses
The Closest Dollar Store To My Location
Southpaws Grill Menu
Red Lobster cleared to exit bankruptcy under new owner Fortress
Garagesalefinder Com
The Real-Life Woman That Inspired Japanese Horror Classic Ring - SlashFilm
Fedex Express Ship Center
Erj Phone Number
What Does Spd2 Mean On Whirlpool Microwave
Math Mystery Case Of The Snowman Army Answer Key
Resident Evil Netflix Wiki
Showcameips
Mmastreams.com
Work with us | Pirelli
Who Is Acropolis 1989? Wiki, Bio, Age, Boyfriend, Net Worth | Biography Lane
Kayak Parts Amazon
Horoscope Daily Yahoo
Lehman's Demise and Repo 105: No Accounting for Deception
Aerospace Engineering | Graduate Degrees and Requirements
Kemono Party Imbapovi
Sentara Reference Lab Solutions Bill Pay
Artifacto The Ascended
10 Best Laptops for FL Studio in 2023 | Technize
Orokin Principles Challenge Guide - Warframe
Pat's Atchafalaya Club Schedule
Fx Channel On Optimum
Americas Cardroom Promo Code For Existing Users
Presentato il Brugal Maestro Reserva in Italia: l’eccellenza del rum dominicano
Mygxo Gxo Com Employee Login
Ken Garff Collision St George
Sallisaw Bin Store
Alj Disposition Data
600 Aviator Court Vandalia Oh 45377
Summer Rae on WWE return: Royal Rumble is 'step in the right direction'
Online-Shopping bei Temu: Solltest du lieber die Finger davon lassen?
Fraction Button On Ti-84 Plus Ce
Circle K Wikipedia
Bbw Chan Lmbb
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 6502

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.